Saturday, December 22, 2012

kahwin

assalamualaikum.. ehhemmm,... 
malam ni tetiba nak berbicara pasal KAHWIN :3

aisehh. galak btoi, muda g kotttttttt .......... ~.~''

no, thats opinion is very lame and so outdated.. kamon lah , its a good thing to do ,its not a sin.. :D

so..  i harini nak curah la sket prasaan n pandangan pasal kahwin muda nih.. 

ok, mngikut statistik yg xsah dari segi penilaiannya , 50% org setuju utk kawen muda and 50% lg xsetuju .. so, lantak lah kan.. opinion masing2..

xpa lah, abaikan statistik tu.. so skg i rasa kan sgt lah ramai yg berkahwin muda, ya la, dulu pn lg banyak kawin muda... the issue raise here is when nak kawin muda time masih study.. i mean univ, ipg ,etc.. bukan lah time skolah ye adek2.. :D

so, randomly, macik2 or org2 y xstuju yang akan bkata begini ~

:: blajaq la dlu, tunggu dpt keja, pastu kawin, kan senang..
:: bagi la ada keja dulu, blh bagi duit kat mak pak (adehh, kalo kawin xleh bg ka =='')
:: oi muda lagi, blajaq dlu baru nikah !
:: iss, enjoy la dlu muda2 ni nak kawin awal buat apa, buat susah ja =.=''
:: ngaji la sampai habis dulu baru pikiaq..
bla bla bla blaaaaaa...

ok, i xstuju dgn opinion2 atas tu n kalo dilihatkan balik, banyak alasannya sbb balaja.. waddeh*** dgn blaja, blaja2 la, kawin2 la... ehh.. tekasar pulok :p maapppp...

so, the point here, org yg tgh study xleh kawin.. org keja blh kawin.. huhhuhuhu.. saya sangatlah sedih kalo gitu la cara nya..

anyway kalo org2 yg sgt bfikiran jauh akan bkata 

:: eh, baguslah, boleh elak maksiat.. :D
:: Alhamdulillah, benda baik jgn dilewat2kan 
::  bagos sgt lah tu, buat apa simpan lama2..
:: xdak masalah la klo kawin n blaja skali gus, xmengganggu pn asalkan kita tahu mcm mna nk handle (y)
:: ya la, truskan niat, lepas dah dari makpak, xpayah lagi nak risau..

waaaaaaaaaaaaaaa... ini yang saya nk dgr.. hahahaah .. 

its ok, ini cumalah pndapat.. i kerana, i mengalami situasi2 ini.. ini yang mendatangkan rasa tidak brapa nak puas di dalam hati ni.. hihihi..

kalo difikirkan balik, bagi i, xsalah kan kahwen muda ni, and sebab musabab yang bersebab dan munasahabahnya ::

1. dapat elakkan maksiat yakni sgtlah berdosa (YA ALLAH AMPUNKAN AKU )
2. dapat menimbulkan perasaan dan rasa tanggungjawab (depend jugak)
3. kalo da kawin xperlu lagi mak ayah risau kalo kluar sesama,kan kan kannnn....
4. sangatlah dituntut utk berkahwin jika kedua2 pihak sudah ada perasaan antara satu sama lain, ini supaya syaiton nirrajim tidak blh lg menghasut buat bnda bukan2.. al maklumlah muda2 ni mmg la liarnya liat skit.. 
5. Allah S.W.T sgt menyukai org yg mndirikan masjid(rumahtangga)


mmg kalo da kawin da xdak nk njoy2 lg, tp ngn pasangan masing2 blh njoy what... kan kan kannn ???

tapi, ada baik buruknya , cuma we have to b positive.. hampir smua bnda ada baik buruknya, its just ourself.. we are the one who have to think and choose the right path.. asalkan bnda tu x tersasar, its ok...

masing2 ada pndapat masing2 kan.. cuma, i rasa, x elok kalo kita halang org nak buat kebaikan.. (accceewahhh)


kalo ikotkan semua orang yang berkemampuan dan dah cukup syarat sangat digalakkan untuk berkahwin . Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Dan di antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptakan untuk kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan di antara kamu suami isteri perasaan kasih sayang dan belas kasihan.” (Surah al-Rum, ayat 21)

Islam pun bagi panduan utk org2 muda yang nak berkahwin dgn niat nk jaga diri daripada buat dosa dan maksiat, tetapi takut rezekinya  tidak cukup untuk menanggung keluarga. so, sekiranya usaha mencari rezeki dijalankan dengan tersusun selepasnya, yakinlah bahawa rezeki dpermudahkan melalui perkahwinan itu. Ia juga dah dinyatakan dalam firman Allah yang bermaksud:
“Dan kahwinilah orang yang sendirian di antara kamu, dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan mengkayakan mereka daripada rezeki-Nya. Dan Allah Maha Luas Pemberian-Nya dan Maha Mengetahui.” (Surah al-Nur, ayat 32)
so, renung2kan dan selamat beramal :D

handnote ::

seeloknya ikot kata hati, apa yang kita rasa btl n yang kta rsa blh buat.. kahwin muda is not a big sin to do.. be open mind, tapi kna la btl2 yakin dgn apa yg kta nak.. so then no problem in future.. 

mode :: banyak sgt kenduri kawen skg ni :p



i pass the exam !!!! ^o^

oh, senangnya dlm hati, lulus dlm exam, seperti duniyaa ana yang punyiaaaa :D

..................

so.. the result is OUTTTTT ~~~!

ALHAMDULILLAH, YA ALLAH, AKU BERSYUKUR PADAMU KERANA MEMBERI AKU KEJAYAAN DENGAN USAHA YANG TIDAK SEBERAPA INI..

so, there we go, i just passed my exam that qualify me to enter the degree program.. what a bless.. im so grateful, but... my war is just goint to begin, its just the starting.. i have to struggle more in future to higher my result.. my targt is to get FIRST CLASS DEGREE.. urghhh.. is it possible?? hell yeahhhh ! i just have to do it.. ! i know i can do it ! (bekobar2 semangat) :3

jadi, apa yg aku perlu buat skg ni adalah prepare myself to the next phase .. ^_______^

good  luck nureen! and to those who just like me, i mean still study, so, keep it up guys ! good luck~!!


footnote :always be grateful on what u got, whatever comes to u is just some test to make sure u will not repeat the same mistake in future ! im so grateful now !! ^__^
see ya soon new sem :3

Wednesday, November 7, 2012

Tips lepas habis exam

assalamualaikum salam sejahtera :D


bersua kembali bersama blog :D

today, i moved heart(tegerak hati) nak tulih pasal tips lepas habih exam nih.. 

motiffffffffffffffff??? 
?
?
?

tah, aku pn xtau apa motif nya?

whatever lah ..

so, i baru habis exam ni, last for my foudation, next year im going to b a degree student !!! (if Allah will)
i really hope i pass this exam so i can stick to my dream to be an english teacherrr!!!!!  (semangat =.='')
habis exam means habis blaja utk sem ni, means kena kemas baju nak balik, means kena plan nak buat apa lepas ni, means esok cutiiiiiiiii !!!!OH YeeeeAAAAHHH :D

so, antum tahu apa ana nak buat lepas habis exam ni? meh ana kongsikan :D
(tah sapa la nak tau ~.~)


TIPS LePAS HABIS eXAM ::

1. keluar dewam jerit hooraaahhhhyyy !! snap gamba dgn kengkawan buat mcm dah xjmpa dah =.='' 

2. balik rumah =.=

3. fikirkan plan anda nak ke mana cuti panjang2 nih :D

 errr.. cam mengarut ja .. (sedar xpa =.=)

so , kali ni btul2 punya 
.
.
.
.

TIPS LePAS HABIS eXAM BeTUL2 PUNYA ::

1. keluar dari dewan ucapkan '' ALHAMDULILLAH'' ,tanda kita bersyukur sebab dapat habiskan jawab exam

2. dont u ever talk about your answer ! even with your friends ! jangan berbincang ! itu akan membuatkan anda rasa xpuas hati nak g belasah pengawas peperiksaan tu utk jawab semula ! sangat berbahaya .. please dont, its also will disturb your emotion .. dont bother with the thing, let it be.. 

3. solat bagi cukup ! banyakkan berdoa, mntak daripada Allah S.W.T untuk luluskan anda dalam peperiksaan.. Allah Maha Mendengar doa .. tunjukkan yang kita tidak sombong dengan-Nya sebab Dia lah yang akan menentukan usaha kita. :D

4. lepas tu baru lah boleh pikir nak buat apa cuti ni, melancong ka, dok umah nenek ka, nak g kerja part time ka, g bersuka ria ka(as long as it not exceed the limit *muslim*)

5. gunakan waktu dengan perkara berfaedah such as tlg parents, jaga adik, jaga nenek, g gotong royong, tlg kat rumah orang kenduri, melawat orang tua2 kat rumah orag tua2 :D dan macam macam lagi lah, as u like ..

6. tengok video Aiman Azlan dngan Mat Luthfi dngan Anwar Hadi .. wwahahahahwaha (this is the best part)  thumbs up :D

soooo, there u can do a lot of things after struggle with examination, do not do things that not beneficial to u and community okay !

HAPPY HOLIDAY ALL!!! MAY HAVe A GOOD DAY :*

==switch to balik kampung mood :: ooooo balik kampung,oooooo balik kampung hati girangg :)

Gosip Fatin Liyana ! panasssss

assalamualaikum 


PANAS NIH PANASSSSSSS !!!!
meh ler bacer 

anda, anda tahu x siapakah perempuan cantik yang nak jadi doktor nanti and seorang blogger popular plus muka cam SNSD , umo 23 y.o then sangatlah popular orang nya di dunia blooging ni?????

kalo tahu baguslah, kalo xtahu tu ni i nak bagi tahu 

====> FATIN LIYANA 

hah? tau? walaweehh, i sangat lah ter suka dengan beliau >.<

blog dia pn soronok untuk dijadikan tatapan umum 18 xx (tah knp 18 =='')

xpalah, back to business (bukak file masing2 )

actually i just wanna share something about this one pretty cute SNSD + siti nurhaliza girl ni, hikhikhookk

i memang slalu belek2 baca , study blog dia (masa exam xnak study plak ! *skang tgh exam) =..=''

apa2 pn,i salute ngan dia sbb disamping muka yang comel cam SNSD tu, she is highly educate gak ! waaahhhhh .... she is currently studying at Indonesia, doctorist profession .. wwaaaaahhhhhhhhh ..........

ini lah beliauu 


kan dah kata, comel nya diaaa >.<

 see. cam snsd kan kannn??? :D


still pretty without mekap T.T




so those who want to follow her blog ,here is it <3
------->  
http://honeykoyuki.blogspot.com/


notagoodbye :D

:: sorry again, the title has not related to the post, thats we called manipulation.. mieehehehehe ^___^ 
have a good day all ::

*snsd disini merujuk kepada = pompuan korea .. ;D







Friday, November 2, 2012

Maria elena diserang peminat sampai lebam!

Assalamualaikum~~ kalo xjawab dosa ,kalo jawab sayang~~ mueheheee.. * tiru Maria elena*


eh, btw, u know who Maria elena? ohmaihgod, she's just an awesome person th

blogger+vlogger, i like  most about her, her mambling, her act, her face, her english and also 

her job.. ok, melebih plak -,-

but frankly, im going to mak
e she as my idol (*apart from Rasulullah S.A.W) *suka suka gak,


 smayang jgn lupa . #aiseh tetiba plak 

nah, nak bagi dia punya blog link  
#
 http://peliks.blogspot.com/

kpada sesapa yg belum mngenali beliau, silalah bukak link and baca blog dia yg fun tuh !
banyak info :3

so , ni i nak tampal s
ebijik dua muka b
eliau yang cun tu.. :3

she is too gorgeous and sempoi , can't deny that :D


ok lah, s
elamat petang and selamat maju jaya. paipai ;)



#footnot
e : maap, tajuk entry xda kna mengena dgn yg hidup atau yg tlh tiada.. propaganda ja smua tuh :p

jgn marah, maria 
elena xkna serang pn, peminat tu hanyalah saya .. mueheheee


Tuesday, August 7, 2012

Hanis Zalikha buat lawa !

ceh, tgk la tajuk entry tu, nampak sangat nk carik viewer T.T
sedih.
tidak mengapa la nureen oi, hang tu baru ja dok work on blog ni, *cakap dalam hati*

eh,anyway, i baru ja lepas 'mentelaah' blog beliau..
*nampak sangatla STALKER pompuan cantik*

ok, ya, yes,yeah, i knew it, she is ADORABLE, PRETTY, GORJES,BEAUTIFUL, and tambah la sendiri @,@

seriously weh, i just like the way she is. ok, kalo cakap memang korang x get the point.
ok now go straight to this link and alami nikmat brsama teh o panas beli kedai mamak

ok, so far, yg i tau dia ni model, yeah, suit her , nmpak cam tinggi, yeah op cos la kan, da nama pn model..

ok, seriously, tajuk entry tu buat orang marah cam WTH minah ni kata kat Hanis Zalikha ?!@!##@
dia mmg lawa OK, bukan BUAT LAWA ! chehhh~

chillex makcikmakcik,abangabang,kakakkakak,
saja ja tu, sebenarnya nk gtau Hanis Zalikha buat blog SUMPAH lawak ! i mean yeah interesting, seronok baca, try la, BELUM CUBA BELUM TAHU :3

nah ambk gambaq dia sejibik !
such an adorable girl T.T


kan kan kan dah cakap
cantik la kau akak ! and budak tu jugak, comel *sory dont know who is that girl , main kopi pasta dari MR.GOOGLE ja *

morewords :: dah lama dah dok follow up blog dia nih, sempoi Y.Y , so barangsiapa yang bElum mEmfollowkan blog dia, silalah *tolong promote nih walaupon dah tau sapa je yang nak baca blog ni* sedih weh, meh la sini sama, follow la orang xpopular sama, asyik folow orang popular ja, bila orang yang tak popular nak popular /HARAP BERI KERJASAMA/



Saturday, August 4, 2012

tudung FAREEDA ~

Assalamualaikum, salam sejahtera~~ kepada semua saudara serta saudari~~

ok, regarding to the title above ~ sapa kenal tudung FAREEDA nih?
im bet 99.9% of u all know rite rite rite?

skang da melanda dmam tudung FAREEDA memandangkan RAYA dah nak doket..haaa..
kalo p pasaq2, uptown2, or apa apa ja lah, skg ni, blambak lambak tudung yg 3 layer mostly kat kedai2 tu.. n actually tu bukan tudung jnama FAREEDA pun -,-'' (cetak rompak kot..huhuhu)

nway,xpalah, apa pn, b t w, i mula knal tudung FAREEDA ni dari classmate i yg sgt gilakan tudug nih.. (walopon mahai,dia ttap membelinya pun hadoi =='')

pada suatu ketika ::

kawan gila tudung FAREEDA : eh,nureen, penah dengar x, tudung fareeda? kita suka sgt tudung tu.

nureen : x, xpenah pn, y? best ka?

kawan gila tudung FAREEDA : best gila ! kita suka sgt, sbb material dia sgt best, dia pnya design pn simple but nice, walopon mahal, kita sanggup beli, dia punya model tu ada la anak kawan mak kita,cantikkkkk~~~, pastu ada la model sorg tu lawa sgt,cm anak patung, kita suka sgt tgk...potptpotpetpotpetpotpet...

nureen : oh ye? nak tgk nk tgk !! (xcited slepas dgr pnjelasan panjang berjela jela)

_______END__________

ok, start dari situ la i tau tudung ni, menurut kawan gila tudung FAREEDA tu, dia pnya fesyen xda la utk org muda muda, tp boleh je nk pakai, xdak masalah pun, n lagi pun, mostly yg beli org org dewasa dah.hohoho.. tp ada ja yg teenager teenager yg beli..xsalah pun, lagipun colour dia sgtlah mnarik, cuteeeeeeeeeeeeeeeeeee :3

tgk nih ^o^




cantik kan, colour dia tu sangat mnarik, colourful gituuu~~

kalo nk tgk lbih lanjut p fesbuk dorang : https://www.facebook.com/pages/FAREEDANyata-Jelita/279846494413

so hapa lagikk.. grab la stu buat raya nih !! wohoooo ~

i pun da grab satuu ..hihihi ^^,

 yg original from FAREEDA k ^^,
(thanks kawan gila tudung FAREEDA sbb dia yg tolong belikan) :3
yg ni patern brooch kat tepi.. .. @,@


paipaiii <3



Wednesday, August 1, 2012

Mekap (~..~)

Assalamualaikum !


ehemm ~
sapa pandai mekap , angkat kening !!!
okay, saya jeles dgn anda*

ok, as we owls know, gugurl *mostly* suka mekap mekap kan an an an an ? *tote mo daiyusuki doraemon*
nk kata i ni suka mekap, xda la sgt, rasa keinginan,teringin,inginkan tu ada ar gak secubit rasa dlm hati ni..
g kelas pun jarang nk tempek bedak kt muka, *sbb lewat sbnarnya* ~..~

ada la satu hari ni kan ,dlam bilik saya ::

nureen : jojo, jojom kita main mekap mekap !
*tercetus idea setelah boring guling guling atas katil*

jojo : jojom ! *bingkas bangun dari katil p cari shawl nk digayakan*

mimi : nak main jugak !!*merengek cam budak tecik*

so bemulalah permainan men mekap mekap kat muka masing masing plus perasan depan camera masing masing lalu mengeditkannya bagi nampak flawless. semangat .

mekap pn mcm xmekap ja rasa, takat buh eyeshadow+eyeliner+mascara+lipgloss

setelah mekap masing masing sibok cari tutorial shawl dlm youtube
tah jadi tah x, lantak ,hambik kau !

saja ja nk share,buh dlm blog, kenangan yg mungkin xkn dapat di mana mana dah !

HASIL ::



*i LAF u girls ! *

sekian ~
paipaii (^o^)

Tuesday, July 17, 2012

Radiusite Hijab

Assalamualaikum ~

tau x , Radiusite tu hapa? penah dengaq dak???? penah nampak??
yg tau tu bagus la~
yang xtau tu... meh ler bacer ~

ha nak habaq mai.. nk kata nk promote x jugak,, tp mcm promote jugak.. hehe..
*radiusite, i mintak maap sbb guna u punya nama sini* ^^,

saya pun baru ja dengaq pasai radiusite nih.. *kwan habaq*

*sambil dengar lagu ~ aku anak org miskin,tiada apa apa, kuli2 sahaja ..lalallalla~~~~~

kawan yg habaq : nureen,nureen meh tengok tudung ni, sa baru jumpa, cantik sangat bha *org sabah* sa mau beli, tapi mahal sangat.. tapi lawa, sa nak beli jugak.

saya : ha, mana mana mana????!!!*kelam kabut* nk tgk ,lawa camna tuh.. cpat cpat bha .

kawan yg habaq : ini dia, lawa kan, sa mau yang ni, cantikkk...tapi harganya 80,
*okla kn, bnda lawa kna la bayaran pun lawa*

saya : hah, apa lagi bha,beli lah bha ~ jangan tggu lama lama bha *lbih2 plak bha tu ==''*

____end conversation_____

sapa sapa yang minat tudung lawa lawa nih, terai la bukak site dia
====> http://www.radiusite.com/

cer try test bukak tengok
kot bekenan boleh buat pakai raya nihh ~~ *hohoohohhooh*

*curik gambaq dari site dio* sorry ye radiusite..xpa kannn * :3

ini yang "kawan yg habaq" tu nak.. lawa cantik menarik kau mmg de bom !
lawa kan.. n ini xsilap saya pemilik dia kot*tah la btl x, huhu*
cantik sangat dia niiii >< jolos @@

k lah, sampai sini jo lah yo..
nk tgk bukak seniri ~

selamat bershoping ~ ^o^


Tuesday, July 10, 2012

Judge ? is bad or good @,@

Assalamualaikum ~

regarding to the topic, im about to say something to the 'judges' out there..
judges? for what competition? singing? cooking? chess? badminton??pilih kasih?????

nahhhh ~ its not that..
what i mean here is 'judges'..
u know, judges.. yeah judges.. yeah thats right .

akceli, what i want to say here is the 'unofficial judges'
yeah, u know what i mean..
all the 'mouth' who love to talk about others.
but yeah, if it is a good thing, then its okay, how if its a bad thing and humiliate the person who had been judge?

m sure all of us realy hate being judge by others *i mean the bad one *

so, the best way to avoid is by not judging others.
see.. simple ..

remember
::''what you give, you get back''::
::''what goes around, comes around''::

i dont want to target anyone about this, because me ,myself had this kind of 'habit' before * and now,maybe, have to reflect back.. T.T *

so, better to be remind and give remind riteee?

i just want to remind myself n u oll out ter :)
baik x? hehehehehe, *sesi muhasabah diri je nih*

"Dan janganlah kamu mengumpat sesama kamu, adakah seseorang dikalangan kamu suka makan daging mayat saudaranya ; tentulah kamu bencinya." (12 : al-Hujjurat)

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.”Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat” (Hadis riwayat Ibnu Abi Dunya dan Ibnu Hibban)

see, tapi saya xkata kita xbleh judge org.. it just if you judge the good thing and for good intention, it will be all right. sama sama lah kita berusaha untuk ke arah kebaikan.
::ISLAM ITU MUDAH LAGI INDAH::

jom tngok video nih :D
*credit to mrtheallshared*


video


so, judge yourself if 'judge' is good or bad :)

selamat ber'judge' ~! ^o^

Saturday, July 7, 2012

FACILITATOR ~

fiughhhhh~~

syoq ar harini, even penat, tp i would say it worth..
harini haku dengan kengkawan kelas ditugaskan utk jadi 'faci' *tlg abg sem8 intern..
dpt jaga budak, guide dorg, hiburkan dorg, mmg syiooqqqq habaq hanggg~

bebudak nih, kalo kta blh ikot kpala dorg*tp dlm masa yg sama bmbing ke arah yang betul* , mmg snang nk kawal, but i didnt say it guaratee, but mostly, maybe we can use cara pendekatan yang baik, kkdg kalo asyik marah2 dorg, mst dorg xsuka kan, maybe slow talk, kalo marah pun btempat, INSYALLAH dorg boleh easy going..

tp untuk harini, mmg bebudak baik lah, kerlasss ~~~
snang nk jga.. n dorg nmpk sangat enjoy~
good job penganjur !

ada lah sorg budak darjah 4 nih, sgt la kecik cm darjah 1 ~.~
aku blh nmpk dia ni bijak
dlm satu game nih ::
aku : ok, kids,now u have to find a word starting with letter S-P-I-D-E-R

budak2 : okay,

# dorg pun cari la, perah idea masing2, bagus jugak budak2 ni, aku suruh carik satu, tapi lebih yang dibaginya..

bdk darjah 4 : ha, huruf 'I' kita boleh tulis 'INNOVATIVE'

aku : *terkejut* ha, bagus tu !!
*sebenarnya terkesima sebab budak tu boleh bg word mcm tu, mmg la its seem simple, but maybe for me its very impressive, he can think something than usual,

bdak darjah 5 : akak , 'E' untuk 'ECONOMY' boleh?

aku : *terkejut lagi* boleh sangat~

#aku pn xterpikir word2 cam gitu, yg bemain dlm pala hotak mcm ni je ==> I -ice cream , E - eye #

hahah, bagus2, harap2 dorg bejaya la dlm plajaran dorg nanti ni

*n bukan budak2 tu sja nk bgus , group member yg lain pn bagus, semua boleh baca dlm bhasa inggeris dgn lancar, temasuk budk darjh 4 tuh T__T *

ni sedikit gambo2 bebudak comel tu <3






* group saya *







*nampak nakal je smua, tapi korg baik tau ! * ^^,


gambar lagi ::





*nak jugak*


paipaii ~~ v(^o^)v

SIHIR ? BOMOH ? xperlu, ALLAH kan ada :)

ASSALAMUALAIKUM ~


entry ni nk critha sedikit pasal yang bekenaan dgn tajok tuh ^^

actually, nothing much, nk kongsi la skit info ..hihi
mungkin dlm dunia ni, mungkin di
MALAYSIA gak, banyak yg guna bomoh utk buat UBAT PENGASIH
.. isss isss issss.. tak baik tahu !
kita ada ALLAH *bagi umat ISLAM* n why should we ask from human ?! haishh..pelik kan ??

bomoh tu gunakan SYAITAN *musuh Islam* utk buat semua tu n sperti disedia maklum, bnda tu terkutuk n ALLAH benci. ia gak bmaksud menyekutukan ALLAH S.W.T . betol ? so kalo di ikot waras akal pikiran kita, orang yg berbuat benda2 x senooh tu seorang yang MURTAD.. ye x? kerana menyekutukan ALLAH.. *WALLAHUA'LAM*

mohon dijauhi la benda2 cam gitu kat kita.. tak mau la cheqq..

sebenarnya kita ada cara untuk meminta dari ALLAH iaitu dgn cara ===> BERDOA

ha, mudah kan.. ini ubat pengasih yang halal untuk diamalkan..

ada beberapa doa yang saya tau..

antaranya ::

DOA AGAR KELIHATAN BAIK DI MATA LELAKI IDAMAN *for girls unly yeah*

# ALLAHUMMA INNAKA TA'LAMU SIRRI WA 'ALAANIYYATII FAQBAL MA'ZIRATII WA TA'LAMUU HAAJATII FA'TINII SU-ALII WA TA'LAMU MAA FII NAFSII FAGHFIRLII ZAMBI #

maksudnya :: ''Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui rahsiaku dan apa yang telah aku niatkan maka terimalah uzurku. Engkau mengetahui keperluanku maka berikanlah kepadaku. Engkau mengetahui apa saja yang ada dlm diriku maka ampunilah dosaku ''

DOA MEMINTA PERTOLONGAN AGAR DAPAT MENAKLUKI LELAKI IDAMAN

# BISMILAAHI TAWAKKALTU 'ALALLAAHI WA TASAMTU BILLAAHI WA FAWWADH-TU AMRII ILALLAAH. HASBIYALLAAHUWANI'MALWAKIIL WA LAA HAULA WA LAA QUWWATA ILLA BILLAAHIL 'ALIYYIL AZIIM #

maksudnya :: ''Dengan nama Allah, aku bertawakal kepada Allah, aku berpgang teguh kepada Allah, dan aku mnyerahkan segala urusanku kepada Allah. Cukuplah sekiranya bagiku Allah menjadi tempat bergantung dan menyerahkan diri, tiada daya dan kekuatan melainkan dgn pertolongan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung "


DOA AGAR LELAKI IDAMAN TIDAK MERAGUI ANDA

# ALLAAHUMMA AKHRIJNI MIN ZULUMAATIL WAHMI WA AKRIMNII BINUURIL FAHMI WAFTAH 'ALAYYA BIMA'RIFATIL 'ILMI WA HASSIN AHLAAQI BILHILMI WA SAHHILLI ABWAABA FADHLIKA. WANSYUR 'ALAYYA MINKHAZAA-INI RAHMATIKA YAA ARHAAMAR RAAHIMIIN #

maksudnya :: ''Ya Allah, keluarkanlah kami dari gelapnya keraguan,muliakan kami dengan ucapan kefahaman.bukakanlah bagiku hikmahmu dan limpahkanlah padaku keberatan-Mu , wahai Yang Maha Pengasih dari yang mengasihi"

---------------------------------------------------------------
there, ada kan doa yang boleh diamalkan, tak susah and xperlu nak keluar duit beribu ribu pun kann.. haaaaa~~
u got the idea rite, kalo awak awak nk kekasih hati awak jadi milik awak ''INSYALLAH'' amalkan doa2 cenggini yepp !

*# credit to buku ' doa dan amalan untuk mnakluki lelaki idaman' #*

p/s :: INSYALLAH nanti i postkan lagi doa2 berguna .. paipai ^o^

Friday, July 6, 2012

RAMADHAN is COMING !! ^o^

FORUM PERDANA  ~

Alhamdulillah, dlm kdaan hujan lebat mebat, petir sambung sambung, bdan sejuk mejuk, dapat gk g forum perdana . lokasi  kat kg. raja, Besut, Terengganu.. ALLAH dah bg kekuatan iman kat saya utk pergi ke majlis ilmu.. syukur~

bg tajok kali hini, membincangkan mengenai RAMADHAN. al maqlumlah, PUASA is around the corner, tyme gini lah untuk kta muhasabah diri, tingkatkan ilmu, kuatkan iman dgn mmberi hati kita sedikit makanan untuknya.. ^^,

best cgt cgt, sbb penceramah2nya sgt lawak n penuh ilmu yg di transfer olehnya ke skalian pengunjung..

REJAB, SYAABAN, RAMADHAN & SYAWAL*

-kalo hikotkan kita, ajoritinya, akan igt bulan ====> SYAWAL
kenapa? sebab =====> RAYA
kan kan kan??
haihh.. ta boleh la begitu.. *hakikatnya sy pon mcm tu T.T*
REJAB & SYAABAN ==> sepatutnya ini  lah bulang yg boleh kita ambil pluang untuk beribadah lebih sikit, ini kerana, oleh hal yang demikian, di samping itu, kita spatutnya mlakukn puasa sunat~ ia diamalkan oleh RASULULLAH kita terdahulu. ia adalah hari yang baik untuk memulakan puasa, bukan ful 30 hari, cuma ambil bbrapa hari, x perlu bnyak.
sebenaqnya banyak sgt kbaikan yg boleh kita ambil iktibar dr bulan2 ini.. ianya sgt lah bagus untuk memantapkan iman kita terhadap ALLAH S.W.T
bg sesiapa yg berpuasa sunat di bulan REJAB/SYAABAN, nescaya, tidak laparlah mereka ketika di hari kiamat, manakala, orang yang tidak melakukannya, akan sungguh berasa lapar. betapa besarnya himah di sebalik bulan itu. selain itu, ia juga preparation utk kita menyambut RAMADHAN yg pnuh dgn BARAKAH itu.. sedarlah bhawa RAMADHAN perlu disempurnakan tanpa cela, sbb tu la kta kena training dlu.. hihi ^^
SYAABAN ==> bulan di mana buku amalan kita diangkat ke langit seterusnya membukan buku baru untuk kita. So, try la utk berbuat kbaikan utk dicoret ke buku baru supaya tiada lg cela.
bagi org2 yg BERIMAN==> mereka akan brasa gentar jiwa, berdoa utk dipertemu dgn RAMADHAN, jga puasa. itulah org berIMAN . semoga kita di golongan tersebut. INSYALLAH.
SYAWAL ==> adalah hari kemenangan, kemenangan kita dlm mnuanaikan ibadah kpda NYA, kmnangan mngubah nafsu kita, kmnangan dlm mncapai kemnisan iman & mcm2 kmenangan lg. * bukan raya sbb nk dpt duit, mkn kuih raya, ketupat, nasik warna warni.. no nonoooo~ ubah mind set kita ye..

bagaimana kita nak pelihara puasa kita? INSYALLAH senang saja dgn izin NYA
1. jaga pendengaran
    - x payah la hangpa nk p dgq bnda bukan2 eg : gosip
2. jaga lidah
   - penting nih, xyah la nk p mereka ceritha canang 4 bijik kampung, xbaikkkkk
3. jaga mata
   - jgn tgk bnda bukan2 yg mengarah ke arah keburukan eg : lucah/ perempuan seksa
4. jaga lisan
   - pertuturan kna diambik berat okayy
5 jaga sesama jiran
  - kalo dah buat laksa kola perlis seperiuk dodol tu jgn la lupa nk huluq2 kat rumah sebelah.. kesian depa     bau ja boleh, hihi * sharing is caring*

 i miss u RAMADHAN
INSYALLAH, jaga lah smua n]bnda ni untuk smpurnakan ibadah puasa kita yeww..
saya cuma nk habaq, nk kongsi saja, mana yg xbrapa betoi tu pebetoi la sat.. im an ordinary human, can't run from mistake.
jadi same2 lah kita muhasabah kan diri bersama2 nya pun hadoi <(^,^<)

p/s jgn lupa tarawikh n jgn lupa mlm LAILATUL QADAR ! slamat menyambut RAMADHAN !!

Friday, June 29, 2012

aku suka kamu -ainan tasneem

:::
Aku lihat dia di sana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba mengampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

C/O :
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

C/O :
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu
Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Bridge :
Ku terima satu nota..darimu..
Yang tertulis 'Aku suka kamu'

C/O :
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini, ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia,
Menerima cinta darinya..

Aku suka dia..

:::

lagu ni best, gud job ainan  ~! <3
simple + santai
chord gitar dia pn senang menang jepp..

# d a e g #

Monday, March 5, 2012

Kuala Terengganu~!!

phewww~~~
lama xupdate blog nampak~
*ceit!! bajet org baca kan*
hah.. watever, aku sorg baca pn da ckup, tp klo ada org baca pn lagi ar ckup baq hang~!

^okey, nk djadikan story neh,
aku, jujue,farah, jing, pan, ying & pan decide nk ke kuala terengganu.. so 2 bijik encik motokar lah yg dgunakan ..
*mak i.. jauh x sangga*
2 jam ~~~~~~~~i yg drive so lenguh gak ar jd nya..
aku rsa nk kena letak krusi urut yg mcm kt shopping mall tu ar dlm keta, mst syoq kan, xdak la rsa lenguh, wah! brillint gak idea aku nih, nk kna hntaq proposal kt kilang keta, kot kot idea aku ni bguna~~HAHAHAH~~ lepas tu trus popular kan, syoq baq hang, bleh la aku dpt keta spot 2 3 4 bijik!!
~.~''
ok dah, lari title~
HAH, i cuma nk habaq, trengganu tu best, i mean kola terengganu, (sbb yg tu ja aku pnh p slain KUALA BESUT)
mula mula kami p CHINA TOWN
= best
= rasa mcm dok kat HongKong
= jumpak JACKIE CHAN
= mkn mkanan cina(padahal mee jawa yg cina msk) menangis aku mkn~sedap sedap T.T
= begambaq mcm org p luaq negara
= bejalan smpai lucut lutut
= best

+hah, mcm tu la gambaran feeling aku, best kan(aku tau hmpa bca pn mst dah rsa best ~ HAHAHAHAHH~)+

ok cukup,
lpas tu kmi p PANTAI BATU BURUK pulak
aku xtau psai apa depa bubuh nama batu buruk pdahal aku xnmpk pn batu kot situ, pasiaq ada ar -.-

= pntai ok la, best, angin ribut ribut suara
= ombak setinggi jambatan
= ada mamat 'saleh' surfing(xtau la mat saleh ka mat rempit)
= ambik gambaq bnyak bnyak
= jumpa kuda~~errrr.........................................

ok dah, lpas tu kami p shoping plk(haram sekupang pon aku xdak)
xpala. p snow wash mata dah ar..

ktorg p MYDIN tebesaq katanya kt MALAYSIA ni kot..
besaq la jugak..
= tgk tgk brg tnpa membeli
= men game(game kork anak patung tu, mak I.susah baq hang, habih 2 ringgit aku, apa pon xbuleh)tp menantang tu comeLLLLLL~~~ T.T
= karaoke (syoq syoq, lama xkaraoke, fuhh~~~~~lega)
= balik lambat

*sesampai nya kami d maktab malang tak bau cm derian, kmi pn diharamkan masuk mktab oleh mr. pak gad T.T
actualy bkn haram, bule msuk cuma kna tulih nama lpas tu kna bayaq 25 ringgit sorg sbgai dnda, pastu kna blacklst lpas tu, lpas tu lpas tu..HUWAAAA~!


lpas tu kmi pon decide la p cari hotel tdoq
hampeh,kalo tau kmi xbalik dok kt kola ganu pon xpa, syoq ckit, huh ~.~

akhirnya kmi pn jumpak la satu hotel murah ni, nama nya HOTEL IMPIANI INN , jerteh....
murah baq hang
=>2 queen bed
=>aircond
=>tibi
=>bilik ayaq ada ayaq hujan(shower)
=>lampu
total = RM 60

wah, nk dpendekkan ceritha... mmg murah ar
tp tu pn sbb kmi pujuk merayu, melutut, menangis , menari, men...men.. sgala men lah kat mr. pak cik hotel tu. ;)
bagus btl mr.pak cik hotel tu.. baik plak tuh
hah, saranan ni, klo nk bmalam kat JERTEH, p la hotel mr. pak cik hotel tu, INSYALLAH murh lah hendaknya..

okeyyy.. sekian w'salam dr ku, tatapi lah gambaq gambaq ni dgn pnuh kasih sayang yehh..

*backgroud music(nyanyi sndri dlm hati) => i will survive*
* dari kiri kita mngadap laptop = pan, nureen, jing, farah, woon, ying
yg duduk sorg sorg = jujue

* sila abaikan ~.~

maksudnya lorong penyu ~comei comei~* yg blkang tu abaikan k*


* penyu manyak manyak ..unik btol lorong nih..

*model penyu*



ni lah kami smua yg sangat gila bgambaq*



maaf, kegilaan terserlah* -.-

*xtau nk kata apa lagi..haihh~~~
sengal~*

*woon semat -.-


* joey si spoiler* HAHAH


*cobaan melompat tp xmenjadik -.-

*besties*











*ni lah serba sebayak pmndangannya, ^^,

woWW!! ada WaWW !!

*koya*


*lembu* ^^,

(sekian, map lah yek, muka sy bnyak sgt,xdak modal, ~tau la buruk~ tp buat buat la mcm elok)
*p/s - jgn korg muntah plak sbb bnyak sgt sy dlm gamba sy karena sy ni suka ambik gamba iaitu gamba sy ^.<