Tuesday, July 17, 2012

Radiusite Hijab

Assalamualaikum ~

tau x , Radiusite tu hapa? penah dengaq dak???? penah nampak??
yg tau tu bagus la~
yang xtau tu... meh ler bacer ~

ha nak habaq mai.. nk kata nk promote x jugak,, tp mcm promote jugak.. hehe..
*radiusite, i mintak maap sbb guna u punya nama sini* ^^,

saya pun baru ja dengaq pasai radiusite nih.. *kwan habaq*

*sambil dengar lagu ~ aku anak org miskin,tiada apa apa, kuli2 sahaja ..lalallalla~~~~~

kawan yg habaq : nureen,nureen meh tengok tudung ni, sa baru jumpa, cantik sangat bha *org sabah* sa mau beli, tapi mahal sangat.. tapi lawa, sa nak beli jugak.

saya : ha, mana mana mana????!!!*kelam kabut* nk tgk ,lawa camna tuh.. cpat cpat bha .

kawan yg habaq : ini dia, lawa kan, sa mau yang ni, cantikkk...tapi harganya 80,
*okla kn, bnda lawa kna la bayaran pun lawa*

saya : hah, apa lagi bha,beli lah bha ~ jangan tggu lama lama bha *lbih2 plak bha tu ==''*

____end conversation_____

sapa sapa yang minat tudung lawa lawa nih, terai la bukak site dia
====> http://www.radiusite.com/

cer try test bukak tengok
kot bekenan boleh buat pakai raya nihh ~~ *hohoohohhooh*

*curik gambaq dari site dio* sorry ye radiusite..xpa kannn * :3

ini yang "kawan yg habaq" tu nak.. lawa cantik menarik kau mmg de bom !
lawa kan.. n ini xsilap saya pemilik dia kot*tah la btl x, huhu*
cantik sangat dia niiii >< jolos @@

k lah, sampai sini jo lah yo..
nk tgk bukak seniri ~

selamat bershoping ~ ^o^


Tuesday, July 10, 2012

Judge ? is bad or good @,@

Assalamualaikum ~

regarding to the topic, im about to say something to the 'judges' out there..
judges? for what competition? singing? cooking? chess? badminton??pilih kasih?????

nahhhh ~ its not that..
what i mean here is 'judges'..
u know, judges.. yeah judges.. yeah thats right .

akceli, what i want to say here is the 'unofficial judges'
yeah, u know what i mean..
all the 'mouth' who love to talk about others.
but yeah, if it is a good thing, then its okay, how if its a bad thing and humiliate the person who had been judge?

m sure all of us realy hate being judge by others *i mean the bad one *

so, the best way to avoid is by not judging others.
see.. simple ..

remember
::''what you give, you get back''::
::''what goes around, comes around''::

i dont want to target anyone about this, because me ,myself had this kind of 'habit' before * and now,maybe, have to reflect back.. T.T *

so, better to be remind and give remind riteee?

i just want to remind myself n u oll out ter :)
baik x? hehehehehe, *sesi muhasabah diri je nih*

"Dan janganlah kamu mengumpat sesama kamu, adakah seseorang dikalangan kamu suka makan daging mayat saudaranya ; tentulah kamu bencinya." (12 : al-Hujjurat)

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.”Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat” (Hadis riwayat Ibnu Abi Dunya dan Ibnu Hibban)

see, tapi saya xkata kita xbleh judge org.. it just if you judge the good thing and for good intention, it will be all right. sama sama lah kita berusaha untuk ke arah kebaikan.
::ISLAM ITU MUDAH LAGI INDAH::

jom tngok video nih :D
*credit to mrtheallshared*


video


so, judge yourself if 'judge' is good or bad :)

selamat ber'judge' ~! ^o^

Saturday, July 7, 2012

FACILITATOR ~

fiughhhhh~~

syoq ar harini, even penat, tp i would say it worth..
harini haku dengan kengkawan kelas ditugaskan utk jadi 'faci' *tlg abg sem8 intern..
dpt jaga budak, guide dorg, hiburkan dorg, mmg syiooqqqq habaq hanggg~

bebudak nih, kalo kta blh ikot kpala dorg*tp dlm masa yg sama bmbing ke arah yang betul* , mmg snang nk kawal, but i didnt say it guaratee, but mostly, maybe we can use cara pendekatan yang baik, kkdg kalo asyik marah2 dorg, mst dorg xsuka kan, maybe slow talk, kalo marah pun btempat, INSYALLAH dorg boleh easy going..

tp untuk harini, mmg bebudak baik lah, kerlasss ~~~
snang nk jga.. n dorg nmpk sangat enjoy~
good job penganjur !

ada lah sorg budak darjah 4 nih, sgt la kecik cm darjah 1 ~.~
aku blh nmpk dia ni bijak
dlm satu game nih ::
aku : ok, kids,now u have to find a word starting with letter S-P-I-D-E-R

budak2 : okay,

# dorg pun cari la, perah idea masing2, bagus jugak budak2 ni, aku suruh carik satu, tapi lebih yang dibaginya..

bdk darjah 4 : ha, huruf 'I' kita boleh tulis 'INNOVATIVE'

aku : *terkejut* ha, bagus tu !!
*sebenarnya terkesima sebab budak tu boleh bg word mcm tu, mmg la its seem simple, but maybe for me its very impressive, he can think something than usual,

bdak darjah 5 : akak , 'E' untuk 'ECONOMY' boleh?

aku : *terkejut lagi* boleh sangat~

#aku pn xterpikir word2 cam gitu, yg bemain dlm pala hotak mcm ni je ==> I -ice cream , E - eye #

hahah, bagus2, harap2 dorg bejaya la dlm plajaran dorg nanti ni

*n bukan budak2 tu sja nk bgus , group member yg lain pn bagus, semua boleh baca dlm bhasa inggeris dgn lancar, temasuk budk darjh 4 tuh T__T *

ni sedikit gambo2 bebudak comel tu <3






* group saya *







*nampak nakal je smua, tapi korg baik tau ! * ^^,


gambar lagi ::





*nak jugak*


paipaii ~~ v(^o^)v

SIHIR ? BOMOH ? xperlu, ALLAH kan ada :)

ASSALAMUALAIKUM ~


entry ni nk critha sedikit pasal yang bekenaan dgn tajok tuh ^^

actually, nothing much, nk kongsi la skit info ..hihi
mungkin dlm dunia ni, mungkin di
MALAYSIA gak, banyak yg guna bomoh utk buat UBAT PENGASIH
.. isss isss issss.. tak baik tahu !
kita ada ALLAH *bagi umat ISLAM* n why should we ask from human ?! haishh..pelik kan ??

bomoh tu gunakan SYAITAN *musuh Islam* utk buat semua tu n sperti disedia maklum, bnda tu terkutuk n ALLAH benci. ia gak bmaksud menyekutukan ALLAH S.W.T . betol ? so kalo di ikot waras akal pikiran kita, orang yg berbuat benda2 x senooh tu seorang yang MURTAD.. ye x? kerana menyekutukan ALLAH.. *WALLAHUA'LAM*

mohon dijauhi la benda2 cam gitu kat kita.. tak mau la cheqq..

sebenarnya kita ada cara untuk meminta dari ALLAH iaitu dgn cara ===> BERDOA

ha, mudah kan.. ini ubat pengasih yang halal untuk diamalkan..

ada beberapa doa yang saya tau..

antaranya ::

DOA AGAR KELIHATAN BAIK DI MATA LELAKI IDAMAN *for girls unly yeah*

# ALLAHUMMA INNAKA TA'LAMU SIRRI WA 'ALAANIYYATII FAQBAL MA'ZIRATII WA TA'LAMUU HAAJATII FA'TINII SU-ALII WA TA'LAMU MAA FII NAFSII FAGHFIRLII ZAMBI #

maksudnya :: ''Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui rahsiaku dan apa yang telah aku niatkan maka terimalah uzurku. Engkau mengetahui keperluanku maka berikanlah kepadaku. Engkau mengetahui apa saja yang ada dlm diriku maka ampunilah dosaku ''

DOA MEMINTA PERTOLONGAN AGAR DAPAT MENAKLUKI LELAKI IDAMAN

# BISMILAAHI TAWAKKALTU 'ALALLAAHI WA TASAMTU BILLAAHI WA FAWWADH-TU AMRII ILALLAAH. HASBIYALLAAHUWANI'MALWAKIIL WA LAA HAULA WA LAA QUWWATA ILLA BILLAAHIL 'ALIYYIL AZIIM #

maksudnya :: ''Dengan nama Allah, aku bertawakal kepada Allah, aku berpgang teguh kepada Allah, dan aku mnyerahkan segala urusanku kepada Allah. Cukuplah sekiranya bagiku Allah menjadi tempat bergantung dan menyerahkan diri, tiada daya dan kekuatan melainkan dgn pertolongan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung "


DOA AGAR LELAKI IDAMAN TIDAK MERAGUI ANDA

# ALLAAHUMMA AKHRIJNI MIN ZULUMAATIL WAHMI WA AKRIMNII BINUURIL FAHMI WAFTAH 'ALAYYA BIMA'RIFATIL 'ILMI WA HASSIN AHLAAQI BILHILMI WA SAHHILLI ABWAABA FADHLIKA. WANSYUR 'ALAYYA MINKHAZAA-INI RAHMATIKA YAA ARHAAMAR RAAHIMIIN #

maksudnya :: ''Ya Allah, keluarkanlah kami dari gelapnya keraguan,muliakan kami dengan ucapan kefahaman.bukakanlah bagiku hikmahmu dan limpahkanlah padaku keberatan-Mu , wahai Yang Maha Pengasih dari yang mengasihi"

---------------------------------------------------------------
there, ada kan doa yang boleh diamalkan, tak susah and xperlu nak keluar duit beribu ribu pun kann.. haaaaa~~
u got the idea rite, kalo awak awak nk kekasih hati awak jadi milik awak ''INSYALLAH'' amalkan doa2 cenggini yepp !

*# credit to buku ' doa dan amalan untuk mnakluki lelaki idaman' #*

p/s :: INSYALLAH nanti i postkan lagi doa2 berguna .. paipai ^o^

Friday, July 6, 2012

RAMADHAN is COMING !! ^o^

FORUM PERDANA  ~

Alhamdulillah, dlm kdaan hujan lebat mebat, petir sambung sambung, bdan sejuk mejuk, dapat gk g forum perdana . lokasi  kat kg. raja, Besut, Terengganu.. ALLAH dah bg kekuatan iman kat saya utk pergi ke majlis ilmu.. syukur~

bg tajok kali hini, membincangkan mengenai RAMADHAN. al maqlumlah, PUASA is around the corner, tyme gini lah untuk kta muhasabah diri, tingkatkan ilmu, kuatkan iman dgn mmberi hati kita sedikit makanan untuknya.. ^^,

best cgt cgt, sbb penceramah2nya sgt lawak n penuh ilmu yg di transfer olehnya ke skalian pengunjung..

REJAB, SYAABAN, RAMADHAN & SYAWAL*

-kalo hikotkan kita, ajoritinya, akan igt bulan ====> SYAWAL
kenapa? sebab =====> RAYA
kan kan kan??
haihh.. ta boleh la begitu.. *hakikatnya sy pon mcm tu T.T*
REJAB & SYAABAN ==> sepatutnya ini  lah bulang yg boleh kita ambil pluang untuk beribadah lebih sikit, ini kerana, oleh hal yang demikian, di samping itu, kita spatutnya mlakukn puasa sunat~ ia diamalkan oleh RASULULLAH kita terdahulu. ia adalah hari yang baik untuk memulakan puasa, bukan ful 30 hari, cuma ambil bbrapa hari, x perlu bnyak.
sebenaqnya banyak sgt kbaikan yg boleh kita ambil iktibar dr bulan2 ini.. ianya sgt lah bagus untuk memantapkan iman kita terhadap ALLAH S.W.T
bg sesiapa yg berpuasa sunat di bulan REJAB/SYAABAN, nescaya, tidak laparlah mereka ketika di hari kiamat, manakala, orang yang tidak melakukannya, akan sungguh berasa lapar. betapa besarnya himah di sebalik bulan itu. selain itu, ia juga preparation utk kita menyambut RAMADHAN yg pnuh dgn BARAKAH itu.. sedarlah bhawa RAMADHAN perlu disempurnakan tanpa cela, sbb tu la kta kena training dlu.. hihi ^^
SYAABAN ==> bulan di mana buku amalan kita diangkat ke langit seterusnya membukan buku baru untuk kita. So, try la utk berbuat kbaikan utk dicoret ke buku baru supaya tiada lg cela.
bagi org2 yg BERIMAN==> mereka akan brasa gentar jiwa, berdoa utk dipertemu dgn RAMADHAN, jga puasa. itulah org berIMAN . semoga kita di golongan tersebut. INSYALLAH.
SYAWAL ==> adalah hari kemenangan, kemenangan kita dlm mnuanaikan ibadah kpda NYA, kmnangan mngubah nafsu kita, kmnangan dlm mncapai kemnisan iman & mcm2 kmenangan lg. * bukan raya sbb nk dpt duit, mkn kuih raya, ketupat, nasik warna warni.. no nonoooo~ ubah mind set kita ye..

bagaimana kita nak pelihara puasa kita? INSYALLAH senang saja dgn izin NYA
1. jaga pendengaran
    - x payah la hangpa nk p dgq bnda bukan2 eg : gosip
2. jaga lidah
   - penting nih, xyah la nk p mereka ceritha canang 4 bijik kampung, xbaikkkkk
3. jaga mata
   - jgn tgk bnda bukan2 yg mengarah ke arah keburukan eg : lucah/ perempuan seksa
4. jaga lisan
   - pertuturan kna diambik berat okayy
5 jaga sesama jiran
  - kalo dah buat laksa kola perlis seperiuk dodol tu jgn la lupa nk huluq2 kat rumah sebelah.. kesian depa     bau ja boleh, hihi * sharing is caring*

 i miss u RAMADHAN
INSYALLAH, jaga lah smua n]bnda ni untuk smpurnakan ibadah puasa kita yeww..
saya cuma nk habaq, nk kongsi saja, mana yg xbrapa betoi tu pebetoi la sat.. im an ordinary human, can't run from mistake.
jadi same2 lah kita muhasabah kan diri bersama2 nya pun hadoi <(^,^<)

p/s jgn lupa tarawikh n jgn lupa mlm LAILATUL QADAR ! slamat menyambut RAMADHAN !!